Absorptie onder tafel: wel of niet doen?

In diverse bladen wordt regelmatig geadviseerd om noppenschuim onder een tafel aan te brengen. Op deze manier moet het mogelijk zijn de akoestiek te verbeteren zonder dat je dit ziet. In praktijk zult u echter merken dat een dergelijke toepassing slechts een geringe verbetering geeft en op zijn best de akoestiek verbetert van zeer slecht naar slecht.

Waarom wel doen?

– Geringe investering
– Onzichtbaar

Waarom niet doen?

– Weinig effectief – er is hoe dan ook meer nodig. Alleen bij harde ruimten zonder vloerbedekking kan een verbetering hoorbaar zijn
– Nooit voldoende voor een goede akoestiek
– Er zijn tegenwoordig hele mooie alternatieven die veel beter werken

Waarom werkt dit niet?

Om galm en reflecties tegen te gaan is het belangrijk dat geluidgolven zo snel mogelijk geabsorbeerd worden. Wanneer materiaal onder de tafel geplaatst wordt moet geluid een behoorlijk aantal keren weerkaatsen voordat het geabsorbeerd wordt. Het resultaat is dat maar een zeer beperkt deel van het geluid daadwerkelijk geabsorbeerd wordt door het materiaal onder de tafel. Het merendeel van de geluidsgolven blijft weerkaatsen tussen de wanden, vloer en plafond. Om galm effectief te dempen is het dus van belang absorberend materiaal aan bijvoorbeeld de wanden en/of plafond te plaatsen.

Wat zijn de alternatieven?

In grote lijnen zijn er twee alternatieven:
– Producten die niet opvallen: bijvoorbeeld witte wandpanelen die over het hele oppervlak van een wand worden aangebracht waardoor ze er uit  zien als een wand.
– Producten die passen in het design van de ruimte: bijvoorbeeld akoestische panelen in een kleur of voorzien van een foto naar keuze

Toch onder de tafel?

Wanneer u na lezen van dit stuk toch absorberend materiaal onder de tafel wilt plaatsen adviseren we geen noppenschuim maar zelfklevende EASYfoam TC2 van 4 cm dik te gebruiken. Dit werkt akoestisch beter en geeft tevens een minder onprettig gevoel dan de uitstekende noppen onder de tafel.

Wellicht interessant