Nagalmtijd

Wat is nagalmtijd?

De nagalmtijd is de tijd die het duurt voordat een geluid in een gesloten ruimte 60 dB in sterkte is afgenomen.

Geluidgolven worden geproduceerd en verspreiden zich in alle richtingen. Wanneer de geluidsgolf in aanraking komt met een oppervlak wordt een deel van het geluid geabsorbeerd en een deel wordt gereflecteerd. Hoe harder het oppervlak, hoe groter het percentage geluid dat wordt gereflecteerd.

Dit veroorzaakt nagalm in de ruimte. De hoeveelheid nagalm wordt uitgedrukt in nagalmtijd in seconde. Over het algemeen geldt: hoe langer de nagalmtijd, hoe slechter de akoestiek.

Wat zijn de gevolgen?

Een lange nagalmtijd en slechte akoestiek zorgen voor een slechte geluidskwaliteit en spraakverstaanbaarheid. Hierdoor gaat men elkaar overstemmen, wordt het geluid verspreidt en stijgt het geluidsniveau in een ruimte. Een slechte akoestiek leidt tot vermoeidheid, hoofdpijn en op lange termijn tot stress. Bovendien heeft een slechte akoestiek een negatieve invloed op de arbeidsproductiviteit.

Hoe kan de nagalmtijd verbeterd worden?

De nagalmtijd in een ruimte wordt verbeterd door voldoende geluidsabsorptie aan een ruimte toe te voegen. Deze absorptie dient goed verdeeld te worden over de ruimte en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de bronnen geplaatst te worden. Op deze manier kunnen specifieke reflecties worden tegengegaan.

#wijadviserenakoestiek

Yalmar Ras
Akoestisch specialist

Yalmar Ras

Vraag het aan dé experts

Als u geen onzekerheid wilt over de huidige akoestiek kunnen we ook op locatie een meting verrichten. Wij beschikken over alle benodigde apparatuur om een goede nagalmmeting te verrichten

Vraag een meting aan