Akoestiek thuisbioscoop verbeteren

Gaat u een thuisbioscoop maken waar u een optimaal geluid in wilt? Speciaal voor uw thuisbioscoop bieden we prachtige akoestische oplossingen.

Hoe u dit doet en waar u aan moet denken bij de akoestiek van uw home cinema vindt u op deze pagina.

Ook als u een mooi beeld- en geluidssysteem in uw woonruimte heeft, kunt u aan de hand van onderstaande tips en oplossingen nog meer van uw filmavondje genieten!

  • Specialist in geluidsisolatie en akoestiek
  • Praktisch en doelgericht advies
  • Gezamenlijk op zoek naar een bijpassende oplossing
Jeroen Blekkenhorst

Advies nodig?
vraag het aan dé experts

Stel een vraag

De stappen voor akoestiek thuisbioscoop

Bij de akoestiek van een thuisbioscoop is het van belang om naar de opstelling van de speakers te kijken, de zitpositie en de benodigde absorptie.

In principe mag er veel geluidsabsorptie worden geplaatst, want we willen zo min mogelijk reflecties in de ruimte. Het is dan ook gebruikelijk om de zijwanden, achterwanden en hoeken te voorzien van akoestische maatregelen.

We leggen de stappen hieronder verder uit.

icon, easy noise control

Speakers

Uitgaande van surround sound hebben we een centerspeaker. Deze komt recht voor uw beeldscherm. Daarnaast hebben we vier speakers (links- en rechtsvoor, links- en rechtsachter). Draai deze in de juiste hoek naar binnen, gericht op de zitpositie.

Zitpositie

Voor een goede geluidsbeleving is de zitpositie meestal op circa 2/3e van de totale lengte van de ruimte. In de breedte gezien zo centraal mogelijk.

Absorptie

In een thuisbioscoop dient er voldoende absorptie te worden geplaatst om eerste reflecties te dempen en de ruimte 'droog' te krijgen. Absorptie plaatst u op de achterwand, zijwanden en plafond.

Bass traps en diffusie

Om laagfrequent (60-250hZ) te dempen zijn er zogenoemde bass traps. Deze worden in hoeken geplaatst. In sommige gevallen is het raadzaam om diffusers te plaatsen voor het creëren van meer ruimtelijkheid.

Stap 1: speaker- en zitpositie

Om zoveel mogelijk uit uw speakers te halen is een goede plaatsing van belang. Bij een surround sound zullen er vijf speakers (en subwoofer) in de ruimte staan.

De speakers dienen in de juiste hoek en in de richting van de zitpositie te worden neergezet. De center en front speakers dienen op maximaal 3 tot 4 meter van u af te staan.  De surround speakers plaatst u schuin achter de zitpositie.

Het is belangrijk om de speakers niet te direct tegen de muur te zetten omdat er anders versterking van laagfrequent kan ontstaan. De speakers dienen idealiter op oorhoogte te worden afgesteld.

De speakerplaatsing zoals hiernaast is afgebeeld is een theoretische richtlijn, in praktijk kan blijken dat de positie dient worden afgesteld op persoonlijke smaak en karakter van de ruimte.

akoestiek thuisbioscoop speakerpositie

Stap 2: Geluid dempen voor goede akoestiek thuisbioscoop

In een thuisbioscoop moet een zeer laag nagalmniveau worden behaald. Eerste reflecties moeten worden vermeden. Waar plaatst u de absorbers?

U verplaatst een spiegel langs de zijwanden net zolang totdat u een speaker in de spiegel ziet, gezien vanuit de zitpositie.  Op die plekken waar u een speaker ziet moet u een akoestisch wandpaneel plaatsen.

Op de achterwand plaatst u tevens akoestische wandpanelen.

Op de voorwand links en rechts van het scherm (indien er ruimte voor is ook achter het scherm) plaatst u eveneens geluidsabsorberende panelen.

Het plafond is ook van grote invloed op de akoestiek in de ruimte. U wilt voorkomen dat dit een groot reflecterend oppervlak wordt. Kies ervoor om hier plafondeilanden of -panelen te plaatsen.

Toepassing uit voorbeeld, uitgaande van een ruimte van 6 x 5 meter en 3 meter hoog:

Stap 3: Diffusie voor goede akoestiek thuisbioscoop

Afhankelijk van voorkeuren en de geluidsweergave wordt er soms een combinatie gekozen van diffusie en absorptie om te voorkomen dat de ruimte te 'droog' wordt.

Diffusie geeft meer ruimtelijkheid en een 'groter' geluid. Met name in kleine ruimten en als er reeds veel absorptie elders is geplaatst, is dit nuttig.

In het voorbeeld ziet u waar diffusers de plaats vervangen voor absorbers.

Stap 4: Laag frequent voor goede akoestiek thuisbioscoop

Laag bassgeluid manifesteert zich snel in de hoeken.  Om te voorkomen dat de bass de boventoon gaat voeren plaatst u in de hoeken bass straps.

Veelgebruikte producten voor akoestiek thuisbioscoop

Akoestiek verbeteren in thuisbioscoop of home cinema? U heeft bij ons een uitgebreide keuze aan akoestische absorbers en akoestische bass traps.

Jeroen Blekkenhorst

Vraag advies aan

Neem contact op met onze akoestisch specialist voor meer informatie over onze producten, een vrijblijvend advies op afstand of bezoek onze showroom voor advies en materialen.

speaker, easy noise control Advies over geluidsreductie
bounce, easy noise control Gratis advies op afstand of in showroom
foam, easy noise control Advies over akoestische materialen

Stuur vrijblijvend een aanvraag