ProDemos – Akoestiek en Ontwerp

Het verbeteren van de akoestiek in een ruimte is niet altijd de grootse uitdaging. De uitdaging ligt meestal in het vinden van een akoestische oplossing die tevens esthetisch een meerwaarde heeft voor een ruimte. Dit was ook de uitdaging bij ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ te Den Haag.

Overlast in de winkel

Bij ProDemos speelden twee problemen:

 • Er was zeer veel overlast van galm in de winkel
 •  Het trappenhuis was zeer gehorig waardoor medewerkers op alle etages regelmatig werden gestoord door het rumoer van hele klassen scholieren

Tijdens en na ons bezoek aan het bezoekerscentrum van Prodemos constateerden we dat er sprake was van een galmprobleem. Echter lag de uitdaging niet alleen in het oplossen van het geluidsprobleem, maar ook in de inrichting van het centrum.

In het centrum werden uiteindelijk 42 stuks EASY plafondeilanden van 120 x 120 cm aangebracht. Verspreid over het gehele bezoekerscentrum zijn er 5 stuks EASYphoto baffles opgehangen. Deze baffles zorgen niet alleen voor een verbetering van de akoestiek, maar geven ook een extra beleving. Het esthetisch pareltje is wellicht het EASYphoto wandpaneel aan de rechterwand bij binnenkomst. Prinses Beatrix lijkt het ermee eens te zijn.

Overlast in het trappenhuis

Jaarlijks trekt ProDemos velen bezoekers, voornamelijk scholieren,  die graag op een beeldende manier worden ingelicht en rondgeleid door het centrum. Dit gaat gepaard met een hoop enthousiasme en lawaai dat in het hele pand hoorbaar is. Om dit geluid te dempen zijn maar liefst xx akoestische panelen van 120 x 120 cm in het trappenhuis aangebracht. Hierdoor verspreidt het geluid zich nog nauwelijks over de verschillende verdiepingen.

Over ProDemos

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Het Bezoekerscentrum van ProDemos staat recht tegenover het Binnenhof in Den Haag, direct naast restaurant Dudok. Vanuit die plek biedt ProDemos rondleidingen, educatieve programma’s, debatten, exposities, cursussen en ook zaalruimte. Jaarlijks ontvangt ProDemos tienduizenden scholieren, studenten, leden van politieke organisaties, toeristen en andere geïnteresseerden, die via ProDemos ervaren hoe politiek, democratie en rechtsstaat functioneren.

Onze akoestische maatregelen zijn aangebracht in de entree van het bezoekerscentrum. Deze is vrij te bezoeken tijdens openingstijden. Een bezoek brengen aan Prodemos? Ga naar www.prodemos.nl voor meer informatie.

Otravo

Producten in dit project

Meest gekozen

EASYceiling Plus

Akoestisch plafondeiland

 • Op maat leverbaar
 • Aluminium frame
 • Keuze uit verschillende kleuren
Bekijk
v.a.€101,00
werk aan de muur akoestisch
Meest gekozen

EASYphoto

Akoestisch fotopaneel

 • Op maat leverbaar
 • Print naar keuze
 • 100% recyclebaar
Bekijk
v.a.€157,60
EASYphoto baffle

EASYphoto

Baffle

 • Zeer goede absorptiewaarden
 • Voorzien van print naar keuze
 • Maatwerk mogelijk
Bekijk
v.a.€403,52

#wij adviseren akoestiek

Als u geen onzekerheid wilt over de huidige akoestiek kunnen we ook op locatie een meting verrichten. Wij beschikken over alle benodigde apparatuur om een goede nagalmmeting te verrichten.

Advies nodig?

Yalmar Ras
akoestisch specialist