Wat is ontdreuning?

EASYdemp ontdreuningsmateriaal, ook wel antidreun genoemd, is een veel verkocht product van EASY Noise Control. Maar wat is ontdreuning en hoe werkt het?

Ontdreuning is overal

De kans is klein dat u géén ontdreuning in uw omgeving heeft. Ontdreuningsmaterialen worden namelijk overal toegepast om vervelende resonanties uit (vooral metalen) plaatmaterialen te dempen.

Kijk eens aan de binnenkant van een wasmachine, een machineomkasting of de kap van de zonwering. Allemaal toepassingen van plaatmateriaal die zonder ontdreuning in trilling worden gebracht en dus geluidshinder kunnen opleveren.

En de mooie, diepe 'kaboem' bij het sluiten van een autoportier is het resultaat van onderzoek en analyse van de akoestisch deskundigen bij autofabrikanten. Het juiste stukje ontdreuning op het juiste stukje portier maakt dat het het dichtslaan van de deur klinkt als die van een gepantserde limousine.

Hoe werkt het

EASYdemp en andere ontdreuningsmaterialen bestaan uit een visco-elastische massa. Ofwel een materiaal dat flexibel en elastisch is dat nauwelijks in trilling kan worden gebracht.

Wanneer een plaatvlak in trilling wordt gebracht, bijvoorbeeld door draaiende onderdelen (motor) of vallende delen (regendruppels) planten deze trillingen zich voort in de gehele constructie.

Door het toepassen van EASYdemp wordt de trilling overgebracht van het plaatmateriaal naar de ontdreuning. Door de flexibele en elastische eigenschappen wordt de trilling niet verder voortgeplant en ook niet teruggegeven aan het trillende plaatmateriaal. De trilling is gedempt.

Drie tips voor het toepassen van ontdreuning

Tip 1: Vind de trilling

Zoek in een plaatmateriaal de zwakste plek. Dit is de plek waar de meeste en grootste trillingen voor kunnen komen. Plak daar de ontdreuning. Voor profielen zoals waterslagen, goten etc. is dat slechts 50-60% van het oppervlak dient te worden voorzien van ontdreuning voor een maximaal resultaat. Bij twijfel stuurt u een doorsnede schets van het plaat deel naar ons toe en geven wij de meest effectieve plek aan.

Tip 2: Kijk naar dikte

De 0,5 mm dikke aluminium beplating in een huishoudelijk apparaat vraagt om andere maatregelen dan een 10 mm dikke scheepsromp. EASYdemp is verkrijgbaar in verschillende diktes/massa's en zijn geschikt voor ontdreuning tot ca. 3 mm plaatmateriaal. Voor dikker materiaal zijn andere oplossingen verkrijgbaar, zoals ontdreuningspasta's.

Tip 3: verwerken van EASYdemp

EASYdemp wordt geleverd met een verwerkingsvoorschrift. Lees dit goed. Factoren als een droge, stof- en vetvrije ondergrond en verwerking bij temperaturen van > 15 graden Celcius zijn bepalend voor de duurzaamheid van de zelfklever.

Heeft u vragen over EASYdemp of ontdreuning in het algemeen? Neem even contact met ons op, wij helpen u graag verder.

EASYdemp - ontdreuningsmateriaal
EASYdemp Caraudio ontdreuningsplaten