Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

    Snelle levering en professionele montage

    Showroom nabij Utrecht

    EASY Noise Control
    Home
    Blogs
    Akoestische schermen

    Akoestische schermen

    Elke meubelmaker, kantoorinrichter of leverancier van wanden heeft tegenwoordig ook akoestische schermen in het assortiment. Deze variëren onder andere in materiaalsoort, dikte en hoogte. Het is dan ook goed om de vraag te stellen: “Wanneer moet ik voor een scherm kiezen en waar moet ik op letten?” Om deze vraag te beantwoorden moeten we terug naar de vraag:

    Aimée

    Waarom heb ik een akoestisch scherm nodig?

    De overweging om akoestisch schermen op kantoor te plaatsen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Als EASY Noise Control zijnde komen wij veel in open kantoren en callcenters om de akoestische situatie te beoordelen. Veelgehoorde geluidsproblemen die we daarbij tegenkomen is het overlast van de harde stem van de overbuurman, het kabaal op de werkvloer waardoor men zich niet kan concentreren en het letterlijk kunnen verstaan van alle gesprekken, tot vervelens toe.

    Deze geluidsproblemen geven de toestand aan waarin we verkeren als we in open kantoren en callcenters werkzaam zijn. Doordat het kantoor open is, kan geluid alle kanten op, verstaat men elkaar duidelijk en is de privacy ver te zoeken. Ondanks dat de meeste callcenters en open afdelingen een akoestisch systeemplafond hebben, neemt dat niet het directe geluid van iemand weg. Sterker nog: een akoestisch systeemplafond zorgt voor een verbetering van de spraakverstaanbaarheid, maar daarmee heeft het negatieve invloed op de spraakprivacy. Als we iemand beter en letterlijk verstaan heeft diegene daarmee minder privacy. Welkom in de paradox van akoestiek: spraakverstaanbaarheid versus spraakprivacy.  

    Spraakverstaanbaarheid en spraakprivacy

    Voor een comfortabele werkplek willen we een goede spraakverstaanbaarheid en dat doen we door een ruimte te voorzien van voldoende geluidsabsorberende materialen. Een galmende omgeving heeft namelijk negatieve gevolgen voor ons comfort, productiviteit en welzijn. Verstandig dus om altijd voldoende absorptie (idealiter aan plafond en wanden) in een ruimte toe te voegen.    

    Wanneer kiezen we dan voor akoestische schermen? Als het gaat om spraakprivacy dan kunnen we dat niet verminderen met absorptie. We moeten het geluid van een persoon beter afschermen; het geluid van een bron dat reikt naar een ontvanger moeten we blokken. Blokken kan het best met een zware wand, want massa is voor het tegenhouden van geluid essentieel (beton houdt meer tegen dan gips). Helaas is het plaatsen van wanden niet overal mogelijk en staat dit vaak haaks op het open karakter van het kantoor. In dit geval kunnen akoestische schermen dus een goed alternatief zijn.

    Soms zien we ook omgevingen waar schermen geplaatst zijn zonder andere akoestische voorzieningen. In veel gevallen blijkt dan de galm niet in orde te zijn en schermen weinig effectief, omdat de reflecties voor meer verstoring zorgen dan het directe geluid. We raden dit dus af. Kies voor het plaatsen van schermen als u last heeft van uw collega nabij of verderop en u iemand letterlijk kunt verstaan én er reeds akoestische maatregelen aan plafond en/of wand getroffen zijn.

    Waar moet een akoestisch scherm aan voldoen?

    Wij adviseren om bij de keuze van akoestisch scheidingswanden rekening te houden met de volgende eigenschappen.

    • Kies voor een scherm met voldoende dikte, dit is vaak een indicatie van meer massa en gewicht. Een scherm van 1-2 cm dikte, bestaande uit een licht akoestisch materiaal, houdt weinig geluid tegen.
    • Kies voor een scherm met voldoende hoogte. Een scherm lager dan 140 cm vanaf de grond (60 cm vanaf bureaublad) heeft geen effect. Het stemgeluid gaat er in dat geval eenvoudig overheen.
    • Kies voor een scherm met massa als basis en een geluidsabsorberend oppervlak aan de buitenkant. Een scherm of wand van glas heeft voldoende massa, maar zal geluidsgolven helaas terug de ruimte in weerkaatsen.
    • Kies voor een scherm dat past bij uw bureau, opstelling en inrichting. Zo heeft u bijvoorbeeld de keuze tussen schermen die op of juist tussen bureaus geplaatst worden.

    Voorbeelden van schermen die voldoen aan bovenstaande eisen zijn de gestoffeerde akoestische schermen EASYfabric en LimbusFloor Sub. Ook het EASYphoto scherm, dat voorzien is van een afbeelding naar keuze, voldoet aan deze eisen.

    Deel