Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  Geluidsisolatie

  In brede zin is “geluidsisolatie” een alternatief woord voor “akoestiek” of “akoestische isolatie”. De term omvat zowel absorptie als geluidsisolatie platen. Desondanks maken we onderscheid tussen geluidsabsorberend en geluidsisolerend materiaal. Een materiaal dat geluid tegenhoudt (isoleert) noemen we geluidsisolerende materialen. Een licht en opencellig materiaal dat geluidsgolven dempt noemen we geluidsabsorberende materialen. Deze zijn met name bedoeld voor het verbeteren van een slechte akoestiek.

  Welke geluidsisolatie materialen zijn er?

  Binnen de akoestiek onderscheiden we verschillende soorten geluidsisolatie.

  Allereerst heb je absorptiemateriaal. Geluidsabsorberende materialen verbeteren de akoestiek in een ruimte. Hierdoor klinkt de ruimte minder hol en reduceert de echo. Dit zorgt voor meer rust en concentratie. 

  Ten tweede zijn er de geluidsisolerende materialen. Deze materialen houden het geluid tegen. Dit geldt voor geluid van binnen of buiten. En hierdoor ervaar je dus minder geluid.

  Geluidsisolerende platen hebben vaak een hoge massa. Er geldt: hoe zwaarder, hoe beter de geluidsisolatie plaat.

  Ten derde zijn er ontdreunende materialen. Dit zijn platen die op o.a. metalen oppervlakken worden geplaatst.

  Ontdreunende platen dempen trillingen op stalen en aluminium oppervlakken. Dit kan gebruikt worden in bijvoorbeeld auto’s.

  Tot slot zijn er trillingsisolerende materialen. Deze voorkomen dat trillingen zich voortplanten. Een voorbeeld hiervan is een zwevende voorzetwand. Of trillingsisolatie zoals EASYbond voor de opbouw van zwevende vloeren bij de geluidsisolatie vloer

  FireSeal - brandveilige geluidsabsorptie

  Geluidsisolerende materialen / Geluidsisolatie materiaal

  Geluidsisolatie materiaal (akoestisch isoleren) beperkt de transmissie van geluid. De transmissie is de mate waarin geluid wordt doorgelaten via de muur of het plafond. Bijvoorbeeld met een akoestisch spanplafond.

  Er geldt: hoe lichter een geluidsisolatie materiaal, hoe meer transmissie. Een vel papier heeft een zeer hoge transmissie, een betonnen vloer heeft daarentegen een zeer lage transmissie.

  Transmissie is zeer belangrijk bij een scheidingswand. Door bijvoorbeeld geluidsisolerend glas te gebruiken beperkt u de overlast van buitengeluid. Het isoleren van luchtgeluid doet u meestal met massa. 

  Iedere massa verdubbeling leidt (in theorie) tot een reductie van 3dB. Vandaar dat onze zwaarste geluidsisolatiemateriaal EASYmass massaplaten een gewicht hebben van 14 kg/m2.

  Geluidsisolerende vloermat - EASYmass

  Ontdreunende materialen

  Ontdreunende materialen voorkomen dat trillingen zich verplaatsen door een materiaal. Ontdreuning pas je onder andere toe op grote oppervlakken metaal. Voorbeelden zijn waterslagen of boten. Tevens wordt het gebruikt bij geluidsisolatie auto, bijvoorbeeld bij ontdreuning van speakers en audio installatie.

  Een schoolvoorbeeld van ontdreuning is een laag ontdreuningsmateriaal onder een wasbak. Deze zorgt ervoor dat er geen geluidsoverlast ontstaat door het aanzetten van de kraan.

  Er zijn verschillende manieren om een product te ontdreunen. In de scheepvaart gebruikt men veelal ontdreuningspasta en sandwich ontdreuning (massa veer). Bij een auto isoleren en waterslagen is EASYdemp het meest geschikte ontdreuningsmateriaal.

  Caraudio ontdreuning voor auto's

  Trillingsisolatie

  Ook trillingsisolatie is een vorm van geluidsisolatie materiaal. Vaak gaat het hier om een bouwkundige oplossing. Door trillingen te isoleren voorkom je dat geluid zich verder verspreidt in de constructie.

  Voorbeelden van trillingsisolatie zijn voorzetwanden en zwevende vloeren (tussen vloeren en plafonds). Daarnaast is er een breed assortiment trillingsdempers in de markt verkrijgbaar voor bijvoorbeeld machines.

  EASYbond trillingsisolatie gemêleerd

  Op welke manieren verbeter ik de geluidsisolatie?

  Heeft u last van geluid binnen, van boven of van de naaste buren? Dit heeft te maken met de scheidingswand of geluidsisolatie plafond

  De juiste oplossing voor geluidsisolatie van het bestaande plafond of muur is sterk afhankelijk van het geluidsprobleem. We onderscheiden hierin twee soorten geluid: contactgeluid en luchtgeluid. 

  EASYpol polyesterwol

  Contactgeluid

  Contactgeluid is het gevolg van een trilling. Deze trilling kan rechtstreeks op de bovenliggende vloer ontstaan. Dus via de vloer.

  Ook wanden kunnen trilling doorgeven. Voorbeelden van contactgeluid zijn voetstappen op houten vloeren en het slaan met deuren. 

  Contactgeluid bestrijdt u het beste (en goedkoopste) bij de bron. Voor voetstappen kan het beste een trillingsvrije vloer worden geplaatst. Bij geluidsoverlast van uw bovenburen, kan beter de vloer van uw bovenburen geïsoleerd worden dan uw plafond.

  Ook voor de subwoofer en bijvoorbeeld een drumstel is een trillingsisolerende en zwevende dekvloer de beste oplossing.

  De vloer en het plafond kunnen allebei worden aangepakt. Is een trillingsvrije vloer niet mogelijk? U kunt dan het geluid verminderen door het plafond te isoleren. 

  Geluidsisolatie plafond kan het beste met een verlaagd plafond (voorzetplafond). Een dergelijk geluidsisolerend plafond maakt u met veerregels, EASYpol polyesterwol en een afwerklaag van gips. 

  Voor de beste geluidsisolatie van een ruimte maakt u een complete box-in-box. Dit is een zeer ingrijpende oplossing maar wel de enige oplossing om het compleet stil te krijgen. 

  EASYpol Polyesterwol wit

  Luchtgeluid

  Ondervindt u geluidshinder van stemgeluid of de televisie van de buren? In dit geval spreekt men dan over luchtgeluid. Wanneer luchtgeluid door een vloer hoorbaar is dan is veelal sprake van kieren in de vloer. 

  Andere zwakke plekken in een vloer zijn ventilatie openingen en verwarmingsbuizen. 

  Door kieren zoveel mogelijk dicht te maken wordt veelal een goede winst behaald voor de geluidsisolerende vloer. Mocht dit niet toereikend zijn dan kunt u de vloer beter in zijn geheel isoleren. Bijvoorbeeld door gebruik van onze EASYmass 14 kg/m2.

  De geluidsisolatie wand is een ander veelvoorkomend probleem. In dit geval moet u denken aan een voorzetwand of spouwvulling met vlokken. Probeer zoveel mogelijk geluid binnen te houden. Dus voorkom bijvoorbeeld spleten onder deuren.

  Geluidsisolerende vloermat - EASYmass

  Wat zijn geluidsisolatie panelen?

  Geluidsisolatie panelen zorgen ervoor dat er zo min mogelijk geluid van buiten naar binnen gaat en andersom. Deze panelen zijn er om geluid tegen te houden in een vervoermiddel, ruimte en omkasting. Geluidsisolerende panelen hebben een hoge massa. Hierdoor zijn de panelen zwaar, wat belangrijk is bij het tegenhouden van geluid.

  EASYdemp ontdreuningsplaat zwart

  Akoestiek

  Tijdens de bouw van een woning kunt u ontdekken dat er te veel harde materialen worden gebruikt. Wij kunnen u adviseren en helpen met de akoestiek. U kunt bijvoorbeeld maatregelen nemen aan het plafond. Oplossingen voor een goede akoestische isolatie.

  Akoestische panelen leiden tot een beter comfort in de ruimte zelf. Voor de overdracht naar andere ruimten werken deze maatregelen echter niet of nauwelijks.

  Voorbeelden van akoestische oplossingen zijn onze plafondeilanden en akoestische wandpanelen. Veel van deze oplossingen worden door ons zelf geproduceerd en hebben een zeer goede prijs-/kwaliteitverhouding. 

  Wij zijn specialist in geluidsisolatie en akoestiek. Akoestisch- of geluidsisolatiemateriaal met een industriële toepassing zijn veelal basismaterialen zoals bijvoorbeeld noppenschuim.

  Vilten plafondeilanden kantoor - PET-vilt

  Nog overige vragen?

  Neem contact op met onze specialist

  Wanneer u meer informatie wilt over geluidsisolatie kunt u onze specialist raadplegen.

  Ian website

  Ian den Hartoog

  Akoestisch specialist

  Specialistisch advies van onze medewerkers
  Showroom met onze producten
  Akoestische meting op locatie

  Stuur vrijblijvend een aanvraag