Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

    Snelle levering en professionele montage

    Showroom nabij Utrecht

    EASY Noise Control
    Home
    Blogs
    Fabels in de wereld van de akoestiek

    Fabels in de wereld van de akoestiek

    Het onderwerp akoestiek krijgt steeds meer aandacht en er wordt dan ook steeds vaker over akoestiek geschreven. Maar niet alles wat geschreven wordt is waar. Wel worden sommige verhalen in stand gehouden en verspreid, waardoor wij regelmatig vragen hierover krijgen. In deze blog behandelen we een aantal van deze fabels.

    Aimée

    “Eierdozen zorgen voor een goede verbetering van de akoestiek.”

    Eierdozen zijn gemaakt van papier- of kartonvezels (pulp) dat in een vorm is geperst. Papier of karton is amper geluidsabsorberend, aangezien het geen “open” structuur heeft. Wel zorgt de vorm van de eierdozen ervoor dat het geluid gebroken en verstrooid wordt. Het zorgt voor een verbetering van het geluidsveld, maar is niet erg efficiënt. Mensen die om eierdozenschuim vragen bedoelen meestal noppenschuim, bekend van studio’s en muziekruimten. Voor scholen en publieke ruimten is noppenschuim overigens ook geen goede oplossing (i.v.m. de brandveiligheid). Daar kiest men vaak voor geluidsabsorberende systeemplafonds, akoestische plafondeilanden of wandpanelen.

    “Akoestisch materiaal onder de tafel verbetert de akoestiek.”

    Regelmatig krijgen we de vraag welk akoestisch schuim het beste kan worden gebruikt om onder de tafel te plakken. Het zou immers een manier zijn om de akoestiek te verbeteren zonder dat je dit ziet. In praktijk zult u echter merken dat een dergelijke toepassing slechts een geringe verbetering geeft. Om galm en reflecties tegen te gaan is het namelijk belangrijk om geluidsgolven zo snel mogelijk te absorberen. Wanneer het materiaal onder de tafel wordt geplaatst moet het geluid een behoorlijk aantal keren weerkaatsen voordat het geabsorbeerd wordt. Het resultaat is dat slechts een zeer beperkt deel van het geluid daadwerkelijk geabsorbeerd wordt door het materiaal onder de tafel. Het merendeel van de geluidsgolven blijft weerkaatsen tussen de wanden, vloer en plafond. Om galm effectief te dempen is het dus van belang om wanden en plafonds te voorzien van absorberend materiaal

    “Door de akoestiek in de ruimte te verbeteren hoor ik de buren niet meer.”

    Het is belangrijk om twee termen uit elkaar te houden: geluidsisolatie en geluidsabsorptie. Geluidsisolatie is het vermogen van een constructie om geluid tegen te houden, zoals burengeluid. Geluidsabsorptie is het vermogen van een materiaal om geluid op te nemen. Wanneer we spreken over het verbeteren van de akoestiek in de ruimte hebben we het over het aanbrengen van geluidsabsorberende materialen. Dit betekent niet dat deze producten ook een geluidsisolerende werking hebben en daarmee het burengeluid tegengaan.

    “De akoestiek zal verbeteren wanneer ik akoestisch materiaal achter een schilderij of canvasdoek plaats”.

    Akoestische fotopanelen of geluiddempende schilderijen zijn zeer populair als akoestische oplossing. Wanneer er reeds schilderijen of canvasposters hangen in huis of op kantoor, wordt er regelmatig gevraagd of het zin heeft om hier akoestisch materiaal achter te plaatsen. Aangezien deze schilderijen en canvasdoeken geen geluid doorlaten, komt het geluid niet bij het absorptiemateriaal terecht. Hierdoor zal er ook geen geluid geabsorbeerd worden. Het heeft dus geen zin om materiaal hierachter te plaatsen. Bij akoestische fotopanelen wordt er gebruik gemaakt van een akoestisch doek met een open structuur, waardoor het geluid doorgelaten wordt. Het geluidsabsorberende materiaal dat gebruikt wordt in deze panelen krijgt wel de kans om het geluid te absorberen.

    Heeft u behoefte aan akoestisch advies of twijfelt u over een bepaalde toepassing? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

    Deel