Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

    Snelle levering en professionele montage

    Showroom nabij Utrecht

    EASY Noise Control
    Home
    Blogs
    Geluidsoverlast woning, veelgestelde vragen

    Geluidsoverlast woning, veelgestelde vragen

    Een veelvoorkomend probleem is galm in de woonkamer. Lees hieronder de veelgestelde vragen over het voorkomen van geluidsoverlast in de woning.

    Aimée

    Woning

    Ik ga nieuwbouwen, hoe isoleer ik geluid het beste?

    Neem een bouwkundig adviseur in de arm met verstand van het thema geluid en zorg dat de aannemer de instructies opvolgt. In deze fase zijn veel problemen te voorkomen door de juiste keuzes te maken ten aanzien van bouwmaterialen en constructie.

    Ik heb geluidsoverlast in een bestaande woning, zijn er dan ook oplossingen?

    Er zijn diverse oplossingen geschikt om geluidsisolatie tussen verschillende ruimtes te verminderen. Deze zijn vrijwel altijd gebaseerd op ontkoppeling en massa, met andere woorden: een verende laag en een zware laag. Daarnaast wordt de luchtspouw tussen bestaande constructie en voorzetconstructie gevuld met een geluidsabsorberend materiaal  Een zwevende vloer neemt minimaal 2cm hoogte in exclusief vloerbedekking of laminaat. Een geluidsisolerende voorzetwand is minimaal 6 cm dik en dient nog te worden afgewerkt (behangen, stucen). Daarnaast kunt u overwegen om spouwmuren (buitengevel) te isoleren met bijvoorbeeld isolatievlokken, huizen gebouwd tussen 1930-1980 hebben vaak een spouwmuur. Isolatievlokken leveren wij niet.

    Hoeveel demping levert een zwevende vloer of voorzetwand op?

    In de praktijk kan dit 3 tot 8 dB zijn. Dit lijkt weinig, maar natuurkundig gezien is een reductie van 3 dB een halvering van het geluid. De exacte demping is situatie afhankelijk. Onder meer bestaande constructie en bouwmaterialen zijn factoren die hierin een rol spelen.

    Betekent 3 tot 8 dB reductie dat het helemaal stil wordt?

    Waarschijnlijk niet. Het is wel een waarneembare reductie, maar of dit voldoende is hangt ook af van hoe u het geluid ervaart. Onder andere gevoeligheid voor geluid, irritatie en/of geluiden op bepaalde tijdstippen zijn factoren die de waarneming van het geluid beïnvloeden.

    Aan welke kant moet ik isoleren? Aan mijn kant of bij de buren?

    De werking van luchtgeluidisolatie is omkeerbaar. Het maakt daarbij niet uit aan welke kant de isolatie wordt aangebracht. Contactgeluidisolatie is het meest effectief zo dicht mogelijk bij de bron omdat contactgeluid ook andere oppervlakken in trilling brengt. Voetstappen van de bovenburen worden het best verminderd met een zwevende vloer bij de buren. Om ongeveer hetzelfde resultaat bij u te bereiken bij overmatig burengeluid moeten waarschijnlijk plafond én de wanden worden voorzien van zwevende constructies.

    Hoe ga ik om met doorvoeringen zoals stekkerdozen, lichtschakelaars, thermostaat en/of aansluiting op andere oppervlakken?

    Het meest effectief isoleert u met aaneengesloten oppervlakken. Kleine doorvoeringen zijn kleine verliesfactoren maar vaak onvermijdelijk. Dicht deze altijd zo goed mogelijk weer af. Hetzelfde geldt voor aansluiting op andere (haakse) oppervlakken. Voorkom contact en dicht zo goed mogelijk af.

    Adviseren jullie ook op locatie?

    Nee, wij beschikken niet over de middelen en methodes om dit te doen. Wij kunnen wel een meting en onderzoek verrichten voor nagalm en de akoestiek in een ruimte. Indien u een akoestisch rapport nodig heeft voor een omgevingsvergunning dan kunt u contact opnemen met een akoestisch ingenieursbureau.

    Wat is de allerbeste oplossing?

    De beste oplossing om geluid te isoleren is het bouwen van een doos-in-doos (box-in-box) constructie. Dat betekent dat alle oppervlakken worden ontkoppeld van de bouwkundige wanden, vloer en plafond. Dit is een ingrijpende verbouwing.

    Deel