Akoestiek opnamestudio

Een goede akoestiek in een opnamestudio, geluidsstudio of live room is essentieel. Of het nu gaat om een live opname van muziek, het inspreken van een commercial of een audio mix. De akoestiek moet in orde zijn.

Tegelijkertijd is de toepassing van een studio vaak verschillend waar rekening mee gehouden  moet worden in het akoestisch ontwerp.

Bij ons vindt u mogelijkheden voor maatwerk, maar ook standaard oplossingen. Zowel voor de control room / mix room als de live room kunnen wij u helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer tips en tricks!

geluidsstudio akoestiek of opname
  • Specialist in geluidsisolatie en akoestiek
  • Praktisch en doelgericht advies
  • Gezamenlijk op zoek naar een bijpassende oplossing
Jeroen Blekkenhorst

Advies nodig?
vraag het aan dé experts

Stel een vraag

De stappen voor een goede  geluidsstudio akoestiek

Of u nu dj, radiomaker, muzikant of de studio technicus bent. Studio akoestiek verbeteren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door een aantal simpele stappen kunt u uw geluids- of opnamestudio prettig maken. Met de juiste studio akoestiek elementen haalt u meer uit uw speakers, apparatuur en installaties. De kwaliteit van het geluid verbetert en klinkt als nooit tevoren. Waar moet u op letten?

icon, easy noise control

Absorptie

Een opnamestudio zonder absorptie veroorzaakt te veel reflecties en galm. Ook een flutter echo is vaak door evenwijdige wanden aanwezig. Met het toevoegen van geluidsabsorptie reduceert u de galm en hinderlijke reflecties.

Diffussie

De opnamestudio mag voor het ene genre juist heel droog klinken. Voor rockmuziek moet het juist wat ruimtelijker zijn. De ruimte moet dan de geluidsenergie ook gedeeltelijk teruggeven. Dit doet u door geen absorptie, maar diffusers aan te brengen.

Bass Traps

Om ook laagfrequent (60-250hZ) te dempen zijn er zogenoemde bass traps. Deze worden met name in hoeken geplaatst. Met bass traps creëert u een uitgebalanceerde akoestiek.

Geluidsisolatie

Een opnamestudio of live room dient idealiter goed afgesloten te zijn en vrij of los te staan in het gebouw. Door een box-in-box met een zwevende vloer, plafond en wanden te bouwen bereikt u de beste geluidsisolatie studio.

Studio akoestiek voor Control- / Mixroom

In een control of mixroom creëren we een A=B=C verhouding. Dit betekent dat u een gelijkzijdige driehoek creëert met de speakers (vaak twee) en de luisterpositie (1).

Akoestische panelen op de zijwanden ter hoogte van de luisterposities zijn belangrijk om de eerste reflecties weg te nemen. Evenals op de wand achter de speakers (2).

Door ook boven de luisterpositie aan het plafond absorptie toe te voegen, idealiter gecombineerd met een vloerkleed hebben we nu een "Reflection Free Zone" gecreëerd (3).

Met bass straps in de hoeken laat u laagfrequent beter klinken (4).

Tevens plaatst u op de achterwand wandpanelen Voorkom dat panelen recht tegenover andere panelen hangen. Zo heeft u geen last van vervorming (5).

Met diffusie panelen op de zijwand voegt u wat meer ruimtelijkheid toe (6). Met name toegepast bij mix rooms met twee luisterposities achter elkaar (zie voorbeeld hiernaast).

opnamestudio

Studio akoestiek van live room

De akoestiek van een live room is maatwerk en de hoeveelheid maatregelen is afhankelijk van het muziekgenre en persoonlijke voorkeuren.

In een live room / opnamestudio heb je een sweetspot per instrument. Meestal zijn deze reeds bekend, maar soms moeten deze nog bepaald worden. Zo is het verstandig om een drumstel dicht bij een wand te plaatsen waar veel absorptie op kan. Plaats het drumstel contactvrij van de vloer met bijvoorbeeld een kleed. De bass kan hier niet al te ver van vandaan staan.

Piano en gitaren staan aan de ander kant van de ruimte. Vaak worden hieromheen ook absorbers geplaatst denk aan de wand achter de versterkers.

Om reflecties via plafond te voorkomen plaatst u hier plafondpanelen of eilanden. Op de wanden kunt u aanvullend absorbers plaatsen. Soms met diffusers en basstsraps gecombineerd.

Hiernaast vindt u een mogelijke opstelling.

Veelgebruikte producten voor studio akoestiek

Akoestiek verbeteren studio? Op zoek naar akoestiek panelen studio? Bij ons heeft u een uitgebreide keuze aan akoestische absorbers en akoestische bass traps.

 

Akoestisch advies

Vraag advies aan

Neem contact op met onze akoestisch specialist voor meer informatie over onze producten, een vrijblijvend advies op afstand of bezoek onze showroom voor advies en materialen.

speaker, easy noise control Advies over geluidsreductie
bounce, easy noise control Gratis advies op afstand of in showroom
foam, easy noise control Advies over akoestische materialen

Stuur vrijblijvend een aanvraag

Toepassingen

EASY Noise Control levert professionele oplossingen voor een optimale akoestiek en geluidsisolatie in luisterruimtes, opnamestudio’s en thuisbioscopen. Voor het mooiste geluid in de ruimte en het minste geluid buiten de ruimte (geluidsisolatie studio). Van traditionele noppenschuimen tot akoestische design elementen.

Kies voor akoestische oplossingen die naadloos integreren in uw interieur of juist uitgesproken design oplossingen.