Akoestiek verbeteren

Hoe ontstaat een slechte akoestiek?
Geluidgolven worden geproduceerd en verspreiden zich in alle richtingen. Wanneer de geluidsgolf in aanraking komt met een oppervlak wordt een deel van het geluid geabsorbeerd en een deel wordt gereflecteerd. Hoe harder het oppervlak, hoe groter het percentage geluid dat wordt gereflecteerd. Dit veroorzaakt nagalm in de ruimte. De hoeveelheid nagalm wordt uitgedrukt in nagalmtijd. Dit is de tijd in seconden die het duurt voordat een geluid 60 dB in sterkte afneemt. Over het algemeen geldt: hoe langer de nagalmtijd, hoe slechter de akoestiek.

Wat zijn de gevolgen hiervan?
Een lange nagalmtijd/slechte akoestiek gaat ten koste van de spraakverstaanbaarheid. Daarnaast wordt het geluidsniveau verhoogt en kost het meer energie om je te concentreren. Bovendien heeft het een negatieve invloed op het welbevinden en rust van de aanwezigen en kan het leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en )op lange termijn) stress.

Gewenste situatie
Een goede akoestiek leidt tot een betere geluidskwaliteit, waardoor men het in de ruimte als rustiger gaat ervaren. Daarnaast zal de spraakverstaanbaarheid in de ruimte verbeterd worden en het geluidsniveau dalen, doordat men elkaar minder gaat overstemmen om zich verstaanbaar te maken. Dit zorgt uiteindelijk voor meer rust en comfort, een hogere productiviteit en minder stress. Zodoende speelt een goede akoestiek een rol in een gezonde, productieve en comfortabele woon-, werk- en leefomgeving.

Hoe reduceert u de nagalm en krijgt u een betere akoestische situatie?
De nagalmtijd in de ruimte wordt verbeterd door voldoende absorptie aan een ruimte toe te voegen en het liefst zo dicht mogelijk bij de geluidsbron(nen). Voor een goede akoestiek adviseren we een combinatie van akoestische oplossingen aan plafond en wanden.

Voor een acceptabele akoestiek moet u denken aan 30-40% van het vloeroppervlak dat voorzien moet worden met hoogwaardige akoestische voorzieningen (bij een hoogte tot 3 meter). Voor een perfecte akoestiek ligt dit ongeveer op 50-60%

Deze voorzieningen vangen geluidsgolven op zodat deze niet of minder worden weerkaatst. Dat betekent bij een ruimte van 100m2 dat er circa 30m2 – 40m2 aan hoogwaardige voorzieningen nodig is.

Thomas van Hulst
Thomas van Hulst
Akoestisch specialist

Vraag een meting aan

Met een akoestisch onderzoek op locatie inventariseren wij het geluidsprobleem in uw bedrijf. Onze akoestisch specialist adviseert u gericht over de mogelijke oplossingen. U ontvangt hiervan een complete, concrete offerte inclusief montage. Neem contact op voor een afspraak.

Vraag een meting aan