Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  De impact van slechte akoestiek op kantoor

  Ervaar jij of ervaren je werknemers irritatie door geluiden op kantoor? Merk je dat jouw concentratie, maar ook die van je werknemers, sneller verdwijnt tijdens kantooruren? Voelen jij en je werknemers je uitgeput na een dag op kantoor en denk je dat dit normaal is? Dan heb je het mis, want het hoeft helemaal niet zo te zijn.

  Werkgevers zien vaak de akoestiek op kantoren over het hoofd. Toch is dit zeer belangrijk, omdat het aanzienlijke invloed heeft op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de negatieve gevolgen van slechte akoestiek een hogere tol eisen dan oorspronkelijk gedacht. Hier zijn enkele bevindingen: 

  • Hinderlijk aanhoudend geluid veroorzaakt een toename van adrenaline en de productie van cortisol (stresshormoon). Dit kan mogelijk een voortdurende bron van spanning zijn voor werknemers, wat hun algehele welzijn en prestaties negatief kan beïnvloeden. 
  • Na een onderbreking kan het tot 25 minuten duren om terug te keren naar de oorspronkelijke taken en nog eens 8 minuten om weer op hetzelfde concentratieniveau te komen. 
  • In omgevingen met hogere geluidsniveaus (55-70dBA) neemt de nauwkeurigheid bij complexe taken af met 50%. 
  • Mensen presteren 16% beter op geheugentesten en bijna 40% beter op rekentesten in een stille ruimte in vergelijking met een kantoortuin met 65 dB(A) achtergrondgeluid. 

  Nu weet je de negatieve effecten van slechte akoestiek. Het aanpakken van deze nadelige effecten brengt ook voordelen met zich mee. Een goede akoestische omgeving op kantoor zorgt namelijk voor: 

  • Betere concentratie: Een rustige omgeving bevordert focus en concentratie. 
  • Goede spraakverstaanbaarheid: Essentieel voor effectieve communicatie in een kantooromgeving. 
  • Hogere productiviteit: Vermindering van afleiding draagt bij aan een efficiëntere werkomgeving. 
  • Gezondere werkomgeving: Door de vermindering van stressniveaus wordt het welzijn van de werknemers bevorderd.  
  • Meer rust: Een omgeving met een goede akoestiek draagt bij aan de algehele gemoedsrust van werknemers. 
  Akoestische baffle met een kern van glaswol in kantooromgeving
  Plafondeilanden in een kantoor

  Wat veroorzaakt slechte akoestiek?

  Slechte akoestiek ontstaat door geluidsbronnen, zowel van menselijke als machinale oorsprong. Geluid kan worden gereflecteerd. Ook kan het doordringen in aangrenzende ruimtes, diffuus weerkaatsen of geabsorbeerd worden. In het begrijpen van deze processen ligt de sleutel tot het vinden van effectieve oplossingen. Wij kunnen u hierbij ondersteunen. 

  In kantoren zijn spraakverstaanbaarheid en spraakprivacy van cruciaal belang. Spraakverstaanbaarheid wordt direct beïnvloed door geluidsreflecties. Een goede absorptie van geluid kan de nagalmtijd verminderen en zo bijdragen aan een betere communicatie.  

  Het aanbrengen van geluidsabsorberende oplossingen, met name op reflecterende harde materialen zoals het plafond, hebben het grootste effect op de nagalmtijd. Bij spraakprivacy spelen het geluidsniveau en transmissie een grote rol, waarbij de mate van barrières (zoals bureauschermen, dividers of grote meubelstukken) beïnvloeden hoeveel geluid wordt doorgelaten. 

  Investeren in akoestiek is investeren in werknemers

  Zoals eerder benadrukt, loont het om te investeren in akoestiek. Dit resulteert in meer rust, verbeterde concentratie en effectievere communicatie. Dit leidt tot een productieve en gezonde werkomgeving voor het meest waardevolle in een organisatie: de mensen die er werken. Het creëren van een kantooromgeving met een goede akoestiek is daarom een investering in de toekomst van het bedrijf en de tevredenheid van het personeel. 

  Benieuwd naar de impact van akoestiek op jouw kantoor? Neem direct contact met ons op en ontvang persoonlijk advies van een van onze akoestische specialisten. Samen vinden we de perfecte oplossing voor jouw kantooromgeving! 

  Deel