Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  Een geluidsscherm in de tuin: do’s en don’ts

  Ondervindt u geluidshinder in uw tuin door een drukke weg, een schoolplein, een industrieterrein of een andere geluidsbron? Of bent u juist degene die hinder voor de buren veroorzaakt? Een geluidsscherm kan de oplossing zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Hierbij een overzicht van de do’s en don'ts waar u rekening mee dient te houden, indien u een geluidsscherm wilt plaatsen.

  Aimée

  Do: Een geluidsscherm zo dicht mogelijk bij de bron plaatsen

  Een geluidsscherm is het meest effectief wanneer deze direct bij de bron geplaatst wordt. Door zowel de afscherming als de geluidsabsorberende werking van het scherm, wordt een optimale demping behaald.

  Don't: Een geluidsscherm als ‘schutting’ plaatsen als zowel bron als ontvanger ver weg zijn.

  Hoe verder weg de geluidsbron is, hoe groter en hoger het geluidsscherm moet zijn om een goede demping te realiseren. Heeft u een tuin van 20 meter diep en bevindt zich op 50 meter een druk schoolplein? Dan bereikt u met een geluidsscherm van normale hoogte (tot ca. 2,5 a 3 meter) alleen resultaat direct naast het scherm. Bovendien is dit resultaat niet beter dan wanneer er een zware schutting wordt geplaatst.

  Do: Praat met de buren

  Bespreek met uw buren wat de mogelijkheden zijn om een geluidsbron te dempen. Een ingreep aan de bron voor 500 euro kan effectiever zijn dan een investering van 25.000 euro in een geluidsscherm. Als er discussie bestaat over het al dan niet overschrijden van wettelijke geluidsniveaus, neem dan contact op met uw gemeente voor advies en procedures.

  Don’t: Een geluidsscherm plaatsen zonder deskundig advies

  Het verkeerd plaatsen van een geluidsscherm kan vervelende gevolgen hebben. Een geluidscherm te dicht bij een airco unit kan gevolgen hebben voor de capaciteit van deze unit (onvoldoende ventilatielucht). Een groot geluidsscherm zonder stevige constructie levert gevaar op bij storm en windstoten.

  Do: Verminder reflecterende oppervlakken

  Heeft u een reflecterend oppervlak in de tuin, bijvoorbeeld een grote schutting of een blinde muur, dan kunt u geluidsabsorberend materiaal plaatsen om geluidreflecties (klankkast effect) te verminderen. Dit is effectief als u de bron of de ontvanger van het geluid bent. Plaats bijvoorbeeld ons product EASYwhisper tegen deze wand, eventueel afgetimmerd met latjes.

  Deel