Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  Geluid en trillingen in de cabine

  In auto’s met grote cabines zoals campers, bestelauto’s en jeeps kunnen zich nog enkele andere vervelende geluidszaken voordoen. We maken onderscheid tussen het gevoel in een klankkast te zitten en overlast door trillingen. Omdat sommige mensen ook overnachten in een voertuig geven we ook enige aandacht aan het beperken van buitengeluid.

  Aimée

  De cabine is een klankkast

  Hoe groter de cabine en hoe harder de materialen waarmee de cabine is afgewerkt, hoe meer de ruimte een klankkast wordt. Dit kenmerkt zich door een “hol” geluid in de ruimte en “suizend” geluid door luchtwervelingen en reflecties in de cabine.

  Om dit te verbeteren is er maar 1 remedie: het toevoegen van absorptie. Hiermee wordt geluid geabsorbeerd waardoor het niet reflecteert en tot overlast leidt.

  De absorptie kan zowel op het plafond als op de wand worden aangebracht. Wat en waar u dit het beste kunt toepassen is geen eenduidig antwoord op; naast akoestiek speelt ook de esthetiek in de auto een rol. De meeste klanten gebruiken in een dergelijke situatie EASYfoam AC2; dit is in het verleden o.a. toegepast in het dak van oude Land Rovers en als vulling is afgetimmerde achterramen bij campers. Echter kunnen ook andere ruimte-akoestiek oplossingen gebruikt worden.

  Hinderlijke trillingen

  Door luchtverplaatsing buiten het voertuig kan het staalplaat in trilling komen. Dit is vooral hinderlijk als de beplating niet ontdreund is en dit effect wordt versterkt als er een spouw is tussen de binnen- en buitenbeplating.

  Ontdreunen van de buitenbeplating
  U kunt controleren of uw voertuig is ontdreund door op het staaloppervlak te kloppen. Geeft dit een blikkerig geluid dan is er niet ontdreund. Geeft dit een geluid zoals het kloppen op hout dan is de staalplaat wel ontdreund.

  Indien de staalplaat niet ontdreund is kunt u aan de binnenzijde EASYdemp Normal aanbrengen. Voor een goede ontdreuning is het voldoende wanneer circa 60% van het oppervlak wordt voorzien van EASYdemp.

  Opvullen van de spouw
  Een spouw tussen de binnen- en buitenbeplating is een klankkast. Dit kan in specifieke frequenties leiden tot een vervelend geluid. Idealiter wordt deze spouw zoveel mogelijk gevuld met akoestisch materiaal. EASYpol is daar een ideaal product voor; dit is gemaakt van PET-flessen en heeft een zeer lange levensduur, is vochtstabiel en ongevoelig voor schimmels e.d.

  Beperken van buitengeluid bij slaapfunctie

  Wanneer u uw voertuig gebruikt om te overnachten dan wilt u buitengeluid natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Bovenstaande verbeteringen dragen in beperkte mate ook bij aan een vermindering van het buitengeluid mits u bij het ontdreunen de EASYdemp naadloos aanbrengt. Dan krijgt het namelijk naast een ontdreunende ook een geluidsisolerende werking.

  Bijkomend voordeel van het vullen van de spouw met EASYpol is dat de wand naast een akoestische isolatie ook een thermische isolatie heeft.

  Disclaimer

  Het plaatsen van onze producten in voertuigen is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat u de te beplakken oppervlakken altijd goed ontvet met een niet-agressief ontvetter alvorens u de EASYdemp aanbrengt. Bij gebruik van EASYdemp op het dak bestaat er een risico dat het bij hoge temperaturen los komt. Door de gewichtstoename van uw voertuig kan uw remweg langer worden en bestaat de kans dat u in een andere schaal komt voor de wegenbelasting.

  Deel