Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  Wat is ontdreuning?

  Lichte en stijve plaatmaterialen zijn gemakkelijk in trilling te brengen. Een materiaal dat gemakkelijk trilt, straalt ook gemakkelijk geluid af. Denk hierbij aan het bewegen van een dunne stalen plaat, deze straalt flink wat geluid af. Vaak is het afstralen van dit geluid onwenselijk, omdat het een ongewenst geluid geeft. Het zou toch gek zijn als bij het dichtslaan van de autodeur blikkerig klinkt? Om dit te voorkomen kan een ontdreuningsplaat op het plaatmateriaal gemonteerd worden.

  Aimée

  Ontdreuning is overal

  Het voorbeeld van de autodeur geeft gelijk aan dat ontdreuning op veel plaatsen wordt toegepast. Bijvoorbeeld in auto’s, wasmachines en onder een metalen gootsteen. Het doel is om het afstralen van het staal of aluminium te beperken en hinder te verminderen.

  De ontdreuning zorgt ervoor dat de trillingen in het plaatmateriaal verminderd worden, zodat er minder geluidshinder is.

  Toepassing

  Ontdreuning wordt het meest gebruikt op dunne plaatmaterialen, zoals staal, aluminium en RVS. Deze ontdreuning is vaak op basis van bitumen en zelfklevend uitgevoerd, zoals onze EASYdemp.

  Het materiaal is hierdoor gemakkelijk op de ondergrond te plakken. Montage op liggende en verticale oppervlakken is daarom ook goed mogelijk. Bij montage op een oppervlak waarbij het aan de onderzijde wordt gemonteerd is extra aandacht nodig.

  Voor een goede werking geldt dat de ondreuning minimaal 1,5 keer de dikte van het plaatmateriaal moet hebben. Bij een stalen plaat van 1 mm is de minimale dikte van de bitumenontdreuning 1,5 mm. De maximale dikte van het plaatmateriaal ligt op ca. 2,5 tot 3 mm.

  Hoe groter het oppervlak dat voorzien wordt van ontdreuning, hoe beter de ontdreuning. De werking begint bij ca. 60% van het te ontdreuning oppervlak. Hierbij geldt dat het midden van de plaat of plekken vlak bij de trillingsbron als belangrijke plekken voor de ontdreuning gelden.

  EASYdemp Zelfklevende ontdreuningsplaat

  EASYdemp Zelfklevende ontdreuningsplaat

  EASYdemp Caraudio ontdreuningsplaten

  EASYdemp Caraudio ontdreuningsplaten

  Toepassing Jachtbouw en Scheepvaart

  Ontdreuning van dikkere staalconstructies heeft een ander type materiaal nodig. Wij leveren een ontdreuningstegel die geschikt is voor staal t/m 6 mm. EASYdemp Marine werkt via een iets ander principe en heeft een zeer hoge dempingswaarde. Deze tegel is geschikt en getest voor de jachtbouw en scheepvaart volgens MED/IMO. Dit houdt in dat het getest is in het brandgedrag.

  Deel