Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  Wat is akoestiek?

  Wat is akoestiek? “Akoestiek” is in ruime zin de wetenschap van geluid. Het woord “akoestiek” wordt ook vaak gebruikt wanneer men het heeft over de klank en nagalm van een ruimte. In deze blog richten we ons op laatstgenoemde, ook wel ruimteakoestiek genoemd.

  Aimée

  Waardoor ontstaat een slechte akoestiek?

  Of het nu een mens of een machine betreft: iedere geluidsbron zorgt voor geluid. Dit geluid beweegt zich voort in bijna alle richtingen in de vorm van een trilling. Wanneer het geluid een object zoals een muur tegenkomt, bestaan er 3 mogelijkheden:

  • Geluid wordt gereflecteerd en kaatst via de muur weer terug de ruimte in;
  • Geluid gaat door de muur heen (en is hoorbaar in de aangrenzende ruimte);
  • Geluid wordt geabsorbeerd: hierbij wordt het geluid uitgedoofd door de trilling om te zetten in (vrijwel verwaarloosbare) warmte.

  Voor een goede akoestiek is het belangrijk dat er veel geluid wordt geabsorbeerd en weinig geluid wordt gereflecteerd. Dit is volledig afhankelijk van de materialen in de ruimte. Bij gladde en harde materialen wordt het geluid vooral gereflecteerd. In deze gevallen is vaak sprake van galm en dus een slechte akoestiek. Door zachte, open materialen wordt geluid juist opgenomen ofwel geabsorbeerd en wordt er minder galm ervaren.

  Hoe goed of slecht de akoestiek in een ruimte is hangt sterk af van het gebruiksdoel van de ruimte. In een religieus gebouw wordt het meestal op prijs gesteld als er veel galm is, maar in een kantoortuin wordt galm als vervelend ervaren. Een “goede akoestiek” is dus altijd een relatief begrip.

  Waar draagt een goede akoestiek aan bij?

  Een goede akoestiek brengt balans tussen spraakverstaanbaarheid en spraakprivacy, zorgt voor optimale concentratie en vermindert vermoeidheid. Ons gehoor is zodanig ontwikkeld om perfect te kunnen horen in de natuur. In de natuur komt het geluid vanuit één richting. 

  Echter brengen we tegenwoordig tot 90% van onze tijd binnen door, waarbij het geluid bij een slechte akoestiek van alle kanten het gehoor binnenkomt. Dat heeft enorme gevolgen voor het functioneren. Niet voor niets is 70% van de mensen niet blij met galm op de werkplek. 

  Na afleiding kan het tot 25 minuten duren om terug te keren naar de oorspronkelijke taken en nog eens 8 minuten om weer op hetzelfde concentratieniveau te komen van voordat men werd onderbroken. Het is daarom uitermate belangrijk om de akoestiek in de ruimte op orde te hebben.

  Zelf het verschil tussen een goede en slechte akoestiek ervaren?

  Door onderstaand geluidsfragment te beluisteren ervaart u zelf het verschil tussen een goede en slechte akoestiek.

  Wat zijn redenen om de akoestiek te verbeteren?

  De belangrijkste redenen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren zijn:

  • het creëren van meer rust;
  • een betere concentratie;
  • een goede spraakverstaanbaarheid;
  • een veiligere werkomgeving.

  Producten om de akoestiek te verbeteren

  Om de akoestiek in de ruimte te verbeteren worden er akoestische producten toegevoegd. Producten kunnen bijvoorbeeld plafondpanelen of wandpanelen zijn. Deze producten hebben de eigenschap om geluid te absorberen. Bij EASY Noise Control hebben we een ruim assortiment aan akoestische producten. 

  Deel