Akoestiek gymzaal verbeteren

In een gymzaal is een goede akoestiek van groot belang. Voor zowel de leerling als de leraar leidt een goede akoestiek in een gymzaal tot een verbeterde spraakverstaanbaarheid en meer rust. Dit geldt ook voor andere sporthallen.

Bovendien kan een stille sportzaal overzichtelijke en veiligere situaties opleveren. De geluidskwaliteit gaat namelijk omhoog waardoor geluid beter te plaatsen is. 

Er zijn vanuit het NOC-NSF ook normen gesteld ten aanzien van de nagalmtijd en achtergrondgeluidniveaus in gymnastieklokalen. Een te hoge nagalm in een gymlokaal leidt er toe dat geluid nauwelijks kan uitdoven. In combinatie met drukke leerlingen ontstaat er te veel herrie of lawaai.  Akoestische uitdagingen:

 • galmniveau conform norm NOC-NSF;
 • verbetering spraakverstaanbaarheid;
 • beperken van flutterecho;
 • hufterproof en impactbestendigheid.  
akoestiek gymzaal
 • Meer dan 500 projecten per jaar
 • Akoestische meting op locatie
 • Praktisch en doelgericht advies
Akoestisch advies

Advies nodig?
vraag het aan dé experts

Contact

Wat levert goede akoestiek in een gymzaal op?

Gymzalen hebben een groot volume en veel harde oppervlakken waardoor een slechte akoestiek ontstaat. Sporten is voor leerlingen vaak een uitlaatklep, en is een uur waarin ze veel lawaai maken en druk zijn. De herrie en het geluidsniveau die het met zich meebrengt is zeer hinderlijk. Voor een gymleraar die dagelijks in deze omgeving staat kan dit op termijn tot lawaaidoofheid leiden. 

Gymzaal akoestiek is een vak apart en dit verdient zorgvuldigheid voor de juiste investering. Als het goed wordt aangepakt levert een goede akoestiek in een gymzaal levert dan veel op:

icon, easy noise control

Lage nagalm en reductie flutterecho

Door de dimensies van een gymzaal vindt er vaak een flutter plaats tussen de wanden. Door het toevoegen van absorptie zowel aan het plafond als op lange wanden wordt de galm in de ruimte verminderd. Dit is de basis voor een comfortabele akoestiek in gymzalen.

Voorkomen van gehoorschade

Langdurig lawaai leidt tot gehoorschade. Lagere geluidniveaus door voldoende akoestische voorzieningen kan gehoorschade voorkomen.

Gezonde leeromgeving

Sporten is een moment van ontspanning. Een stille sportzaal resulteert in minder vermoeidheid, stress en minder ziekteverzuim..

Betere schoolprestaties en verstaanbaarheid

Lagere galm is een betere verstaanbaarheid en bevordert de verwerking van de lesstof. Beweging in een prettige, veilige en rustige omgeving is belangrijk voor een gelukkig brein. Het motiveert de leerlingen om goed te presteren.

Akoestiek sporthal of gymzaal verbeteren? De meest verkochte oplossingen: 

EASY Noise Control biedt verschillende oplossingen voor akoestiek in gymzalen. Deze oplossingen zijn uiteraard ook geschikt voor akoestiek sporthal. Denk aan een sporthal waar basketbal, korfbal,hockey of voetbal plaatsvindt.

De akoestische oplossing moet voldoen aan de moderne eisen ten aanzien van o.a. brandveiligheid, impactbestendigheid en hygiëne. Er zijn verschillende praktische en efficiënte oplossingen voor het verbeteren van de akoestiek in gymzalen. Er zijn ook meer creatieve en esthetische oplossingen die goed in een lokaal passen.

Bekijk het volledige assortiment in onze webshop.

Akoestisch wandpaneel - stootvast

EASYultra

Akoestische wandpanelen

 • Maatwerk mogelijk
 • Stootvast
 • Brandveilig
Bekijk
v.a.€75,00
EASYpol HD wandpaneel

EASYfelt

Wandpaneel

 • Ook geschikt voor metalen wanden
 • Diverse patronen
 • Lichtgewicht
Bekijk
v.a.€51,00

Projecten

EASY Noise Control voert jaarlijks circa 350 projecten uit. Voor het verbeteren van de akoestiek in gymzalen willen we graag op locatie langskomen. Het is belangrijk om de situatie akoestisch te meten. Op deze manier kunnen we exact berekenen wat er nodig is voor een prettige akoestische omgeving in een gymlokaal of sporthal. 

Vele sportzalen lijken op elkaar. Voor een groot deel kunnen we gestandaardiseerde oplossingen aanbieden. Vanwege de attributen en verschil in opbouw van wanden en plafond  is er toch voor elke zaal een stuk maatwerk nodig. Voor gymzaal akoestiek bent u bij ons op het juiste adres.

Ruben de Visser

Vraag advies aan

Wanneer u meer inzicht wilt in de huidige akoestische situatie, kunt u een meting op locatie aanvragen. Op basis van deze meting geven wij een praktisch en doelgericht advies.

speaker, easy noise control Advies over gehoorbescherming
bounce, easy noise control Metingen van galmproblemen
foam, easy noise control Advies over akoestische materialen

Stuur vrijblijvend een aanvraag