Deskundig advies voor ieder geluidsprobleem

  Snelle levering en professionele montage

  Showroom nabij Utrecht

  EASY Noise Control

  Geluidsoverlast in tuin beperken?

  Onderstaand antwoord/advies is geschreven om u te helpen bij het oplossen van het geluidsprobleem en is tot stand gekomen op basis van onze expertise en ervaringen van klanten. Bij dit vraagstuk bieden wij geen verdere ondersteuning en kunnen wij geen garantie geven op het resultaat. Toepassing is dan ook op eigen risico. In Nederland zijn veel tuinen gescheiden door een schutting. Deze schutting voorkomt echter niet dat geluid van de buren compleet wordt geïsoleerd. Hierdoor kunnen feestjes, bbq’s en spelende kinderen zorgen voor overlast wanneer je zelf een rustig gesprek wilt voeren of een boekje wilt lezen.

  Aimée

  Geluidsoverlast tuin beperken

  Oorzaken

  Mits de kieren in de schutting voldoende dicht zijn is de geluidsoverlast voornamelijk afhankelijk van de volgende zaken:

  • De hoogte van de schutting; hoe hoger de schutting, hoe moeilijker het is voor geluid om te flankeren
  • De afstand van de geluidsbron en de ontvanger voor de schutting; hoe dichter je bij het scherm zit, hoe meer bescherming de schutting geeft

  Bestaande schutting verbeteren

  Helaas is het onmogelijk om de geluidsoverlast geheel tegen te gaan. Op zijn best is de overlast te beperken. Hiervoor adviseren we het volgende (in deze volgorde):

  1. Zorg ervoor dat de schutting goed dicht is; eventuele kieren dienen goed dicht te worden gemaakt. Indien u nog het gevoel heeft dat geluid door de schutting heen komt dan kunt u de schutting verzwaren maar meestal is dat niet noodzakelijk.
  2. Neem een positie in dicht bij de schutting
  3. Wanneer er geen of nauwelijks begroeiing voor de schutting zit kunt u deze (deels) voorzien van EASYwhisper. Dit is geschikt voor buitentoepassing. EASYwhisper is met name nuttig wanneer uw schutting evenwijdig staat met een ander hard oppervlak (bijvoorbeeld een schuur of woning). Flankerend geluid reflecteert namelijk op dit oppervlak. Meer effectief is om de absorptie aan te brengen op het reflecterende oppervlak, maar dat is veelal esthetisch niet wenselijk. Wanneer de bron dicht aan de achterzijde van de schutting zit is absorptie aan de bronzijde het meest effectief; met name het gedeelte rond de bron. Wanneer de bron zich ver van de schutting af bevindt heeft absorptie aan de bronzijde geen zin. Ditzelfde geldt voor de zijde van de ontvanger.

  Nieuwe schutting

  Eventueel kunt u ook kiezen voor het vervangen van de schutting. Wij adviseren daarvoor een afschermwand zoals we die ook in industriële omgevingen gebruiken. Omdat deze schermen storm en winterproof moeten zijn is dit echter een kostbare aangelegenheid. Meer informatie hierover is op aanvraag.

  Deel